KreuStil Jetese

A mund të mbjellim diamante!

Diamantet janë miku më i mirë i femrave, por fatkeqësisht nuk mbillen dot. Apo mund të mbillen? Një kompani startup me qendër në Santa Clara (Kaliforni) e specializuar në prodhimin e diamanteve industiralë pretendon se mund të bëjë djamantet të rriten në laborator dhe të jenë po aq cilësor sa ata natyralë, me përjashtim që nuk do të shfrytëzohen më minierat. Madje aktori i famshëm Leonardo DiCaprio bashkë me 10 miliarderë të tjerë, kanë investuar në këtë kompani që thotë se mund të prodhojë me qindra diamante për dy javë dhe secili të ketë po aq karatë sa ato që gjenden në miniera.

Por si prodhohen këto diamante dhe pse dallojnë nga ato që prodhohen me metodat aktuale sintetike. Sipas kompanisë, ata fillonë procesin me një diamant të vërtetë që e quajnë farë prej kristali (kjo është nëthemel ajo qe i bën produktet e tyre të ndryshojnë nga diamantet sintetike). Më pas duke përdorur plazma super të nxehtë, ata prodhojnë më shumë atome brenda kësaj fare, shtresë pas shtrese, deri sa prodhohet njëdiamant i ri.

Këta gurë të çmuar rriten në reaktorë kimikë që mund të arrijnë deri në 8 000 gradë Celsius, një temperaturë mëe lartë se sipërfaqa e diellit, që është rreth 5 500 gradë Celsius.

Tags:

Home bordo

Bordo No.64
Nëntor 2023

SHKARKO VERSIONIN PDF