KreuBusull

Si të kujdeseni për dikë me sëmundjen Alzheimer? 9 këshilla!

Nisur nga videoja ku infermierja dhunoi të moshuarën, menduam të sjellim një artikull rreth kësaj sëmundje.

Alzheimer është një sëmundje progresive që shkatërron qelizat e trurit dhe ndikon në kujtesën, mendimet dhe sjelljet e një personi. Shumë njerëz që kanë Alzheimer marrin ndihmë dhe kujdes të përditshëm nga anëtarët e familjes, ose miqtë e tyre të ngushtë.  Sipas CDCTrusted Source, 32% e kujdestarëve të njerëzve me Alzheimer ofrojnë kujdes për 5 ose më shumë vjet.

Më poshtë do të gjeni nëntë këshilla për t’i ndihmuar njerëzit të cilët kujdesen për dikë me Alzheimer.

1-Kujdestarët duhet t’i mbajnë të dashurit e tyre të angazhuar dhe aktivë gjatë përditshmërisë me ushtrime të tilla si: duke ecur, duke kërcyer, duke dëgjuar muzikë, duke luajtur një lojë të thjeshtë tavoline, duke bërë punë shtëpie, të tilla si palosja e rrobave,  duke parë një film etj.

2-Një kujdestar mund të përpiqet të planifikojë daljet rreth orareve kur individi me Alzheimer është në gjendjen më të mirë, gjë që mund të ndryshojë nga personi në person.

3-Duhet të provojë komunikim të vazhdueshëm

Sëmundja e Alzheimerit mund të ndikojë ndjeshëm në aftësinë e një personi për të komunikuar me të tjerët.  Ata mund të kenë vështirësi në interpretimin ose kujtimin e fjalëve specifike, ndaj kujdestarët mund të përdorin strategjitë e mëposhtme për të lehtësuar komunikimin:

-mbani kontaktin me sy dhe buzëqesh

-bëni vetëm një pyetje në të njëjtën kohë

-përdorni gjuhën e trupit

-flisni me një zë të butë e qetësues

-përpiquni të qëndroni të qetë gjatë shpërthimeve të zemërimit

4- Ndihmojini të hanë një dietë ushqyese

Është jetike për të ndihmuar ata me Alzheimer të hanë mirë dhe të qëndrojnë të hidratuar. Njerëzit me Alzheimer mund të humbin peshë, veçanërisht pasi ata:

-Nuk mund të kujtohet se kur kanë ngrënë për herë të fundit

-Kanë harruar të gatuajnë

-Hanë të njëjtat ushqime çdo ditë

-Nuk janë më të vetëdijshëm për oraret e vakteve

-Kanë humbur aftësinë për të nuhatur dhe shijuar ushqimet

-Kanë probleme me përtypjen dhe gëlltitjen

5-Rritni vetëvlerësimin e tyre

Të dukesh dhe të ndihesh mirë mund të ndihmojë në zbutjen e disa prej shkaqeve të ankthit të Alzheimerit duke e lejuar një person të ndihet “më shumë si vetvetja”.

6-Mbani ata të ndihen të sigurt

Shumë situata të përditshme mund ta bëjnë një person me Alzheimer të ndihet i pasigurt ose ta vënë atë në rrezik.

Ata mund të mos jenë në gjendje të kuptojnë shenja të tilla si “dyshemeja e lagësht”.  Psh. kalimi nga një lloj dyshemeje në tjetrin, si nga druri i fortë në qilim, mund të jetë konfuz.

Disa këshilla sigurie përfshijnë: Duke u siguruar që ata të kenë këpucë të forta dhe të rehatshme

-Kufizimi i pasqyrave në shtëpi

-Instalimi i bravave të sigurisë në sobë

7-Ndihmojini ata të kenë kontakte me kafshët

Macet, qentë dhe kafshët e tjera mund të ofrojnë dashuri dhe shoqëri të vazhdueshme për dikë me Alzheimer.  Për ata që janë në fazat e hershme, kujdesi për një kafshë shtëpiake mund t’i ndihmojë ata të qëndrojnë aktivë.

8-Merrni kurse ose lexoni udhëzues

Njerëzit mund të ndjekin kurse që mbulojnë tema që variojnë nga shenjat e hershme të Alzheimerit deri te ndryshimet e sjelljes dhe planifikimi financiar.

Njerëzit mund të gjejnë më shumë informacion rreth kujdesit duke vizituar faqen e internetit të Shoqatës së Alzheimerit

9-Vetëkujdesi për kujdestarët

Kujdesi për një të dashur me Alzheimer mund të ndikojë në jetën e një personi në shumë mënyra, duke përfshirë aftësinë e tyre për të punuar dhe socializuar.  Kujdestarët mund të përballen çdo ditë me sfida të reja, të cilat mund të ndikojnë ndjeshëm në mirëqenien e tyre fizike dhe mendore. Ndërsa kujdestarët mund t’i japin përparësi mirëqenies së të dashurit të tyre mbi mirëqenien e tyre, është e rëndësishme të mbani në mend se kujdesi cilësor fillon me një trup dhe mendje të shëndoshë.

Kujdestarët mund të përpiqen të flasin me një mik ose këshilltar ose të bashkohen me një grup mbështetës.

-Duhet të flenë mjaftueshëm gjumë çdo natë. Të rriturit kërkojnë 7-9 orë gjumë çdo natë.  Njerëzit që nuk flenë mjaftueshëm mund të përjetojnë nervozizëm dhe konfuzion gjatë ditës.

-Ushtroni çdo ditë.  Departamenti i Shëndetit dhe Shërbimeve Njerëzore (HHS) rekomandon që të rriturit të marrin pjesë në të paktën 150 minuta aktivitet fizik me intensitet të moderuar çdo javë.

Tags:

Home

Bordo No.65
Dhjetor 2023

SHKARKO VERSIONIN PDF