KreuStil Jetese

‘Harvest Moon’/ Superhëna e fundit e plotë e vitit

‘Harvest Moon’/ Superhëna e fundit e plotë e vitit
Vera e vitit 2023 ka qenë një kënaqësi për fansat e hënës së plotë. Që nga korriku, ne kemi parë katër superhëna radhazi, duke përfshirë Hënën e rrallë Super Blue Moon të gushtit dhe këtë fundjavë, superhëna e fundit e vitit, Hëna e Korrjes së Shtatorit, u dha shikuesve të qiellit emocionin e fundit hënor të sezonit.

‘Harvest Moon’/ Superhëna e fundit e plotë e vitit
Kur hëna është në ose afër perigjeut të saj, pika më e afërt në orbitën e saj me Tokën, ajo mund të duket deri në 30% më e ndritshme dhe 14% më e madhe në qiell, megjithëse zakonisht është e vështirë të dallohet për vëzhgues të rastësishëm të hënës së plotë. Kur kjo ndodh, quhet superhëna.

‘Harvest Moon’/ Superhëna e fundit e plotë e vitit
Hëna e plotë e shtatorit më 29 shtator njihet gjithashtu si hëna e korrjes, që reflekton fillimin e sezonit të korrjes në hemisferën veriore dhe ishte e katërta në një seri superhënash që filluan në korrik (me dy në gusht për shkak të Hënës Blu Ky vit ka qenë një vit veçanërisht me fat për dashamirët e superhënës, me një pritje njëvjeçare përpara se ajo të lindë përsëri.)

‘Harvest Moon’/ Superhëna e fundit e plotë e vitit
Superhëna tjetër nuk do të ndodhë deri në Hënën e ardhshme të Korrjes në shtator 2024.

Bordo No.64
Nëntor 2023

SHKARKO VERSIONIN PDF