KreuStil Jetese

Për t’u dobësuar mjafton 30 minuta ecje në ditë

 

Dëshironi të dobësoheni, ose të paktën të evitoni të shëndosheni? Të arrini objektivin tuaj do të jetë edhe më e lehtë nëse, përveç dietës, do të përdorni edhe aktivitete fizike. Por kjo nuk do të thotë se duhet të regjistroheni patjetër në palestër. Përkundrazi, sipas një studimi të “London School of Economics and Political Science”, mënyra më e mirë për të mbajtur larg kilet e teprëta është të bëni çdo ditë ecje të shpejtë. Sipas këtij studimi vlerësohet të ecet me hap të shpejtë të paktën 30 minuta në ditë për të mbajtur nën kontroll peshën.

Për këtë studim studiuesit kanë analizuar të dhëna të mbledhura nga viti 1999-2012 nga “Health Survey for England” mbi persona të ndryshme. Këto të dhëna përfshijnë informacione si: sa herë një person ka ecur 30 minuta me hap të shpjetë; persona që zhvillojnë sporte me intensitet mesatar (të vajturit në palestës); persona qëbëjnë punë shtëpie të rënda (si për shembull lëvizja e mobiljeve) ose aktivitete të tjera të rënda.

Këto të dhëna janë bashkuar me ato mbi masën trupore dhe të belit të pjesëmarrësve. Si përfundim doli qëmeshkujt dhe femrat që zhvillojnë vazhdimisht ecje me hapa të shpjetë më shumë se 30 minuta kanë një masëtrupore dhe një bel më të vogël se sa ata që zhvillojnë rregullisht sporte. Por sipas këtyre studimeve kjo praktikënuk kishte shumë efekte për personat që ishin mbi 50 vjeç.

Tags:

Home bordo

Bordo No.64
Nëntor 2023

SHKARKO VERSIONIN PDF