KreuBusull

Sot si rrallëherë  shihen qartë 5 planete!

Sot si rrallëherë  shihen qartë 5 planete!

Vëzhguesit e yjeve janë në një kënaqësi këtë fundjavë pasi pesë planetë janë vendosur të rreshtohen në një paradë të rrallë planetare. Mërkuri, Urani, Jupiteri, Neptuni dhe Saturni do të jenë të dukshëm një orë para lindjes së diellit më 17 qershor, teksa rreshtohen pranë horizontit lindor. Tre nga planetët më të shndritshëm – Jupiteri, Mërkuri dhe Saturni – mund të shihen me sy të lirë, duke siguruar që të jeni në një vend të mirë.

Por britanikët do të kenë nevojë për dylbi ose një teleskop për të kapur Neptunin dhe Uranin, ku ky i fundit është 7° më i ulët se Jupiteri, sipas Starëalk. Paradat planetare, ose rreshtimet, zhvillohen kur një numër planetësh ndodhen në të njëjtën plejadë.

Ky rreshtim i planetëve është mjaft i pazakontë, me ngjarjen e radhës që do të ndodhë në prill 2024. Do të ndodhë në një sektor 93 gradë, që do të thotë se planetët do të shfaqen më afër njëri-tjetrit në një zonë të vogël të qiellit. Gjatë paradës, Jupiteri do të jetë në yjësinë e Dashit, ndërsa Mërkuri në yjësinë e Demit.

17 qershori është gjithashtu dita më e mirë për t’i dalluar këto në SHBA, sipas MRT, përpara hënës së saj të re në orën 12:37 të mëngjesit (ET) të nesërmen. Por, në mënyrë që të kapni një paraqitje të shkurtër, është e rëndësishme të gjeni një vend të mirë për shikimin e yjeve. NASA rekomandon kontrollimin paraprak të parashikimit të motit për të gjetur një zonë pa re. Marrja e dylbive apo edhe e një teleskopi është gjithashtu e dobishme, veçanërisht për të dalluar planetët më pak të dukshëm si Neptuni dhe Urani.

Tags:

Home Busull

Bordo
Shtator - No.63

SHKARKO VERSIONIN PDF