KreuStil Jetese

Asgjëson tumoret; Nis testimi i pilulës “vrasëse të kancerit” te njerëzit!

Asgjëson tumoret; Nis testimi i pilulës “vrasëse të

Shkencëtarët në një spital amerikan kanë zhvilluar një pilulë “vrasëse të kancerit” që vret tumoret e ngurta përmes “kimioterapisë së synuar”. Ilaçi i ri është një punë kërkimore e 20 viteve dhe tani po i nënshtrohet kërkimeve paraklinike në SHBA.

I njohur si AOH1996, ai synon një variant kanceroz të një proteine ​​të quajtur antigjeni bërthamor i qelizave proliferuese (PCNA). Në formën e saj të mutuar, PCNA është “kritike” në replikimin e ADN-së dhe riparimin e të gjithë “tumoreve në zgjerim”.

AOH1996 është duke u punuar nga City of Hope, një nga organizatat më të mëdha të Amerikës për kërkimin dhe trajtimin e kancerit.

“Të dhënat sugjerojnë se PCNA ka ndryshuar në mënyrë unike qelizat e kancerit dhe ky fakt na lejoi të hartonim një ilaç që synonte vetëm formën e PCNA në qelizat e kancerit”, shpjegoi profesorja Linda Malkas, e cila ka zhvilluar ilaçin.

Pilula ka rezultuar të jetë efektive në trajtimin e qelizave tumorale që rrjedhin nga kanceri i gjirit, prostatës, trurit, vezoreve, qafës së mitrës, lëkurës dhe mushkërive.

Shpresohet se zbulimi mund të çojë në ilaçe më të personalizuara për të trajtuar kancerin në të ardhmen.

Tags:

Home bordo

Bordo No.65
Dhjetor 2023

SHKARKO VERSIONIN PDF