Zbuloni historinë e verës që vjen nga vreshtat e shkëlqyera të bregdetit kroat, provoni sekretin e Misterit të Detit, një shije e rrallë e cila ruhet në fund të detit, për t’u shërbyer në çdo tryezë…
Shumë shekuj më parë, vera që konsumonin perënditë greke në festat e tyre ruhej në amfora, një enë prej qeramike ku cilësia e pijes që i shërbehej Zeusit apo Afërditës mbante të freskët të gjithë përbërësit, aromat dhe shijet. Amforat pasi mbusheshinme verë lidheshin me një litar e vendoseshin në fund të detit përqindra ditë…! Me këtë mënyrë kaq autentike ruhet ende sot, vera e famshme Edivo, e cila vjen nga vreshtat e shkëlqyera të fshatit të vogël Drace në Kroaci. Në bregun e Adriatikut në Kroaci ka një vend ku fillon historia e verës Edivo. Ky është gadishulli i Pelješacit – ose siç quhet ndryshe, parajsa e verërave.
Pelješac është vendi ku mund të gjeni verëra të shkëlqyera, siDingač ose Plavac Mali, të njohura në të gjithë botën. Por ajo që e bën kaq unike këtë verë është sepse pikërisht në Pelješac ekziston një dhuratë e natyrës e cila është thelbësore për historinë Edivo është deti, bluja e thellë, kristal e Adriatikut që mban brenda thesare dhe mistere. Vera vendoset në amforadhe më pas zhytet në thellësitë e detit duke u ruajtur aty për rreth 700 ditë, duke i dhënë asaj emërtimin Navis Mysterium ose Misteri i Detit.
Rrushi vilet nga vreshtat e bukura ku prodhohen varietete Edivo, vera unike kroate në amforë, të njohura në të gjithë botën. Një prej tyre është Dingač, i njohur si mbreti i verërave kroate. Ishte 2011 vitikur Edivo bëri verën e parë duke vendosur ta bënte atë unike. Duke përdorur idenë e zhytjes së shisheve dhe amforave në det, teksa vijuan të kontrollonin në mënyrë të vazhdueshme cilësinëe tyre, specialistët më të mirë eksploruan një mundësi, e cila pasirezultoi e suksesshme, u kthye në një mision për tregun në tëgjithë botën. Amforat e para u zhytën në fund të vitit 2013 dhenë fillim të 2014 në disa lokacione të ndryshme rreth gadishullit të Peljeshacit.
Ndërsa me shishet Edivo pati menjëherë rezultatetë mira, amforat ishin më të vështira, ndaj ata nisën të hetonin me kujdes çdo hap të këtij procesi, duke futur shishet e qelqit brenda amforës në mënyrë që vera të mos humbiste cilësinë. Fillimisht u përdor një shishe qelqi 0.75L e cila u fut në një amforë balte dhe duke e izoluar me një tapë hermetike me dyshtresa gome, e cila u zhyt në det në një thellësi 18-25 metra për më shumë se 700 ditë. Pikërisht pas këtij momenti vera Edivo krijoi historinë e saj unike e cila u quajt: Navis Mysterium – Misteri i Detit. Nga ajo ditë e deri më sot tani Edivo ka kantinën e parë nënujore, duke marrë me koncesion një anije të vjetër peshkimi të mbytur, e cila gjendej në shtratin e detit për mëshumë se 30 vjet ku u vendosën shishet dhe amforat.
Çdo shishee Edivo është unike, një produkt i dashurisë dhe përkushtimit.Thelbi unik i detit Adriatik i kombinuar me verën e shkëlqyer, Plavac nga Janjina janë amforat e pjekura me argjilë e cila piqet në Petrinja, e më pas vendoset në kuti prej druri pishe duke krijuar një produkt të pastër kroat, të cilin sapo ta shijoni do të provoni një eksperiencë unike për të cilën do të flisni gjatë, madje do ta kërkoni gjithmonë për ta bërë pjesë të tavolinave tuaja apo të miqve të dashur.



















