KreuArt

Edivo, vera unike kroate në amforë!

Zbuloni historinë e verës vjen nga vreshtat e shkëlqyera të bregdetit kroat, provoni sekretin e Misterit Detit, një shije e rrallë e cila ruhet fund detit, për tu shërbyer çdo tryezë

Shumë shekuj parë, vera konsumonin perënditë greke në festat e tyre ruhej amfora, një enë prej qeramike ku cilësia e pijes i shërbehej Zeusit apo Afërditës mbante freskët të gjithë përbërësit, aromat dhe shijet. Amforat pasi mbusheshinme verë lidheshin me një litar e vendoseshin fund detit përqindra ditë…! Me këtë mënyrë kaq autentike ruhet ende sot, vera e famshme Edivo, e cila vjen nga vreshtat e shkëlqyera të fshatit vogël Drace Kroaci. bregun e Adriatikut në Kroaci ka një vend ku fillon historia e verës Edivo. Ky është gadishulli i Pelješacitose siç quhet ndryshe, parajsa e verërave.

Pelješac është vendi ku mund gjeni verëra shkëlqyera, siDingač ose Plavac Mali, njohura gjithë botën. Por ajo që e bën kaq unike këtë verë është sepse pikërisht Pelješac ekziston një dhuratë e natyrës e cila është thelbësore për historinë Edivo është deti,  bluja e thellë, kristal e Adriatikut që mban brenda thesare dhe mistere. Vera vendoset amforadhe pas zhytet thellësitë e detit duke u ruajtur aty për rreth 700 ditë, duke i dhënë asaj emërtimin Navis Mysterium ose Misteri i Detit.

Rrushi vilet nga vreshtat e bukura ku prodhohen varietete Edivo, vera unike kroate amforë, njohura gjithë botën. Një prej tyre është Dingač, i njohur si mbreti i verërave kroate. Ishte 2011 vitikur Edivo bëri verën e parë duke vendosur ta bënte atë unike. Duke përdorur idenë e zhytjes shisheve dhe amforave det, teksa vijuan kontrollonin mënyrë vazhdueshme cilësinëe tyre, specialistët mirë eksploruan një mundësi, e cila pasirezultoi e suksesshme, u kthye një mision për tregun gjithë botën. Amforat e para u zhytën fund vitit 2013 dhe fillim 2014 disa lokacione ndryshme rreth gadishullit të Peljeshacit.

Ndërsa me shishet Edivo pati menjëherë rezultate mira, amforat ishin vështira, ndaj ata nisën hetonin me kujdes çdo hap këtij procesi, duke futur shishet e qelqit brenda amforës mënyrë vera mos humbiste cilësinë. Fillimisht u përdor një shishe qelqi 0.75L e cila u fut një amforë balte dhe duke e izoluar me një tapë hermetike me dyshtresa gome, e cila u zhyt det një thellësi 18-25 metra për më shumë se 700 ditë. Pikërisht pas këtij momenti vera Edivo krijoi historinë e saj unike e cila u quajt: Navis MysteriumMisteri i Detit. Nga ajo ditë e deri sot tani Edivo ka kantinën e parë nënujore, duke marrë me koncesion një anije vjetër peshkimi mbytur, e cila gjendej shtratin e detit për shumë se 30 vjet ku u vendosën shishet dhe amforat.

Çdo shishee Edivo është unike, një produkt i dashurisë dhe përkushtimit.Thelbi unik i detit Adriatik i kombinuar me verën e shkëlqyer, Plavac nga Janjina janë amforat e pjekura me argjilë e cila piqet në Petrinja, e pas vendoset kuti prej druri pishe duke krijuar një produkt pastër kroat, cilin sapo ta shijoni do të provoni një eksperiencë unike për cilën do flisni gjatë, madje do ta kërkoni gjithmonë për ta bërë pjesë tavolinave tuaja apo të miqve dashur

Tags:

Home Art

Bordo No.65
Dhjetor 2023

SHKARKO VERSIONIN PDF