KreuStil Jetese

Arsyeja pse analiza e gjakut tek të sapolindurit merret në thembër

Arsyeja pse analiza e gjakut tek të sapolindurit merret në

Analiza e gjakut Guthrie është një nga testet që shqetëson gjithmonë nënat e reja, e cila kryhet në maternitet. Bëhet duke nxjerrë gjak nga thembra e foshnjës. Asnjë nënë e re nuk ndihet rehat kur stafi mjekësor vjen në dhomën e saj në maternitet dhe nxjerr gjak nga thembra e foshnjës.

Do t’ju shpjegojnë se është e nevojshme dhe se kryhet në mënyrë rutine për çdo të porsalindur, por në morinë e informacioneve që merrni në maternitet, ku përpiqeni mësoni si të kujdeseni sa më mirë për foshnjën dhe të rikuperoheni nga lindja, është e mundur që gjithçka nuk do të jetë e qartë për ju.

Që të mos mbeteni të hutuar dhe pas pak të pyesni veten pse i morën gjak nga thembra e foshnjës, ja çfarë duhet të dini për këtë ekzaminim rutinë.

Është testi Guthrie, një nga testet si pjesë e depistimit neonatal të një të porsalinduri. Ai përfshin ekzaminimin e dy sëmundjeve të mundshme – fenilketonurisë (dëme në sistemin nervor qendror) dhe hipotiroidizmit kongjenital (nga tiroidja probleme në përkeqësim mendor).

Testi kryhet duke prerë pak lëkurën e thembrës së të porsalindurit për të lëshuar gjak, i cili më pas vendoset në një letër filtri të veçantë dhe më pas mostra dërgohet për analiza të mëtejshme.

Bëhet më së shpejti në 48 orët e para pas lindjes dhe më së voni deri në ditën e 8-të të jetës së foshnjës. Rezultatet dihen pas një jave nga marrja e mostrës dhe materniteti do t’ju shpjegojë se nëse rezultati është negativ, askush nuk do t’ju kontaktojë.

Megjithatë, nëse është pozitive, dikush nga spitali do t’ju telefonojë dhe do t’ju referojë për procedura të mëtejshme në mënyrë që të filloni terapinë sa më shpejt të jetë e mundur.

Tags:

Home bordo

Bordo No.64
Nëntor 2023

SHKARKO VERSIONIN PDF