Diku në një det të largët në ishujt e Karaibeve, me rërë të bardhë dhe palmat që bëjnë hije mbi detin kristalin, nuk do mund të imagjinohej mungesa e pranisë së porcionit magjik të një koktejli, që thjesht do na freskonte dhe do na rriste stimulin për të shijuar atë gjendje përrallore!
Mbase kështu lindi që në origjinën e largët dhe të padefinuar ekzaktësisht kur, por legjendat mbi koktejlet e para kanë mbërritur deri në ditët e sotme, duke na ruajtur atë ndjesinë e lëngut që bën “magji” në shpirtin tonë. Jo rastësisht legjendat mbi koktejlet vijnë nga vendet e ngrohta dhe me dete të bukura, sepse aty do të ishte dhe vendi perfekt për ta pirë, në një shoqëri alegro ( këtu lidhet hyrja me koktejlin e parë, atë me gotë transparente në forme Y ), ashtu siç ndodhi diku rreth viteve 1800, kur pushtuesit amerikanë hynë në Kubë dhe pasi zbarkuan në gjirin e mrekullueshëm Daiquiri, u pritën nga vendasit, – thotë legjenda, – me një pije të bërë nga bashkimi i lëngut të limës dhe një substancë magjibërëse që më vonë rezultoi të ishte rum, të cilën kubanët e nxirrnin nga kallami i sheqerit.
Receta nga Colonial Tirana nga Ilir Dushkaj:
Përbërësit:


Gjalp me shije dhe ngjyrë

Kubik akulli me ngjyra dhe shije

Supë kungulli


Sushi, jo thjesht një ushqim!


Sallatë me panxhar

Pashkët në tavolinë!




Role kastraveci me Philadelfia

Brusketa me luleshtrydhe

Thjerrza me perime

Salca për sallatë!

Patate e kuqe furre me erëza

Lëng bananeje me biskota

Lepur me pure karrote
