KreuStil Jetese

Hachiko: Qeni më besnik në botë mbush 100 vjeç

Hachiko: Qeni më besnik në botë mbush 100 vjeç

Etiketa kineze në posterin e filmit i thotë të gjitha: “Unë do të të pres, pa marrë parasysh sa kohë duhet.”

Ai tregon historinë e vërtetë të Hachikos, qenit besnik që vazhdoi të priste zotërinë e tij në një stacion treni në Japoni shumë kohë pas vdekjes së tij.

Akita Inu, e lindur 100 vjet më parë, është përkujtuar në çdo gjë, nga librat e deri tek filmat.

Ka pasur histori për qen të tjerë të përkushtuar si Greyfriars Bobby, por asnjë me ndikimin global të Hachiko.

Një statujë prej bronzi e tij ka qëndruar jashtë stacionit Shibuya në Tokio, ku ai priti më kot për një dekadë, që nga viti 1948. Statuja u ngrit për herë të parë në 1934 përpara se të riciklohej gjatë Luftës së Dytë Botërore. Nxënësve japonezë u mësohet historia e Chuken Hachiko – ose qenit besnik Hachiko – si një shembull i përkushtimit dhe besnikërisë.

Hachiko përfaqëson “qytetarin ideal japonez” me “përkushtimin e tij të padiskutueshëm”, thotë profesoresha Christine Yano e Universitetit të Hawaii.

Historia e Hachikos

Hachiko lindi në nëntor 1923 në qytetin Odate në prefekturën Akita, shtëpia origjinale e Akitas.

Një qen japonez me përmasa të mëdha, Akita është një nga racat më të vjetra dhe më të njohura të vendit. Të caktuar nga qeveria japoneze si një ikonë kombëtare në vitin 1931, ata dikur u trajnuan për të gjuajtur kafshë si derri i egër dhe dre.

“Qentë Akita janë të qetë, të sinqertë, inteligjentë dhe të guximshëm, të bindur ndaj zotërinjve të tyre,” tha Eietsu Sakuraba, autor i një libri për fëmijë në gjuhën angleze për Hachiko. Nga ana tjetër, ai gjithashtu ka një personalitet kokëfortë dhe është i kujdesshëm ndaj kujtdo tjetër përveç zotërisë së tij.”

Vitin kur lindi Hachiko, Hidesaburo Ueno, një profesor i njohur i bujqësisë dhe një qendashës, i kërkoi një studenti t’i gjente një qenush Akita.

Pas një udhëtimi rraskapitës me tren, këlyshi mbërriti në rezidencën Ueno në rrethin Shibuya më 15 janar 1924, ku fillimisht u mendua i vdekur. Sipas biografit të Hachiko, Prof Mayumi Itoh, Ueno dhe gruaja e tij Yae e siguruan atë në shëndet gjatë gjashtë muajve të ardhshëm.

Ueno e quajti atë Hachi, ose tetë në japonisht.

Tags:

Home bordo

Bordo
Shtator - No.63

SHKARKO VERSIONIN PDF