KreuBusull

Historia e krijimit të kukullës ikonike Barbie!

Historia e krijimit të kukullës ikonike Barbie!

Barbie, që në të vërtetë quhet Barbara Millicent Roberts, një kukull plastike 29 cm e gjatë me pamjen e një gruaje të rritur u prezantua më 9 mars 1959, nga ‘Mattel Inc’., një kompani lodrash në Kaliforninë e Jugut.

Ruth Handler, e cila bashkëthemelorja e Mattel me burrin e saj Elliot, ka qenë ajo krijoi dhe prezantoi botën me kukullën që do të kthejej shumë shpejt në ikonike. Që nga fillimi i krijimit të kukullës, trupi i saj ka nxitur polemika.

Nënat në një studim tregu të sponsorizuar nga ‘Mattel’ në vitin 1958 përpara publikimit të kukullës e kritikuan Barbie se kishte shumë truo të ekzpozuar. ‘Mattel’ e anashkaloi këtë problem, duke reklamuar Barbie direkt te fëmijët përmes televizionit. Në përgjigje të kërkesës së konsumatorit, në vitin 1961 ‘Mattel solli’ “aksesorin” më të fundit të Barbie-të dashurin e saj, Ken. Në vitin 1963 ‘Mattel’ shtoi mikun më të mirë të Barbie, Midge, dhe në vitin 1964 motrën e vogël të Barbie, Skipper. Deri në vitin 1968 Barbie-t ju krijuan edhe miq me ngjyrë, ndërsa në vitin 1980 u lëshua vetë kukulla Barbie në një mishërim afrikano-amerikan.

Që nga vitet 1970, Barbie është kritikuar për materializëm (grumbullim i makinave, shtëpive dhe rrobave) dhe përmasave joreale të trupit. Në fakt, në vitin 1994 studiuesit në Finlandë njoftuan se nëse Barbie do të ishte një grua e vërtetë, ajo nuk do të kishte yndyrë të mjaftueshme trupore për të pasur menstruacione. Mattel u përgjigj duke ndryshuar formën e trupit për Barbie në disa raste.

Në fillim të shekullit të 21-të, kukullës iu dhanë gjokse më të vogla, bel më të gjerë dhe ije më të holla, dhe në vitin 2016 kompania lëshoi ​​tre madhësi shtesë të Barbie: të imët, të gjatë dhe të kolme. Pavarësisht ankesave, shumë gra që luajtën me kukullën e vlerësojnë Barbie për ofrimin e një alternative për rolet gjinore kufizuese të viteve 1950.

Tags:

Home Dossier

Bordo
Shtator - No.63

SHKARKO VERSIONIN PDF