KreuFashion

“International Hair Clinic”: Revolucion në mbjelljen e flokëve!

“International Hair Clinic”: Revolucion në mbjelljen e

Dr. Erion Çela në “International Hair Clinic” ju rikthen flokët dhe vetëbesimin.

Rënia e flokut është një problem mjaft i madh i djemve dhe vajzave, por tashmë zgjidhja e këtij problemi është lehtësisht e zgjidhshme. E dini se ku? Në “International Hair Clinic”, ku jeni në duart e sigurta të Dr. Erion Çelës. Erion Çela ka studiuar për mjekësi të përgjithshme në Ankara dhe specializimin për trikologji dhe mbjellje floku në Universitetin e Girne në Qipro. Pas një eksperience 10-vjeçare me shumë klinika në Tiranë dhe Prishtinë, në 2021 themelon “International Hair Clinic”.

Klinika “International Hair Clinic” ka fokus pacientët të cilët kanë dëmtime dhe djegie në pjesën e flokut. Për më tepër, Dr. Erion Çela ka filluar punën me pacientët e tij në Universitetin e GAZI në Ankara dhe gjatë specializimit në Universitetin Rauf Dektas.

Kur janë mbjellë flokë për herë të parë në botë?

Në vitet 1950, një dermatolog në Nju-Jork, Dr. Norman Orentreich, zhvilloi konceptin e “dominimit të dhuruesit”, i cili ende është parimi bazë i transplantit të flokëve. Orentreich zbuloi se folikujt e flokëve nga pjesa e prapme dhe anësore të skalpit, ku rritja e flokëve është e rezistencës ndaj thinjës së flokëve, mund të transplantohen në zona të skalpit të thinjura ose me flokë të dobët, dhe të vazhdojnë të rriten normalisht. Që atëherë, teknikat e transplantit të flokëve kanë vazhduar të evoluojnë dhe të përmirësohen, me zhvillimin e teknikave si transplantimi i njësive folikulare (FUT) dhe heqja e njësive folikulare (FUE), të cilat lejojnë rezultate më të natyrshme dhe të qëndrueshme në kohë të gjatë.

Sa ndikojnë flokët në vetësigurinë e meshkujve?

Rënia e flokëve mund të ndikojë në vetëbesimin e meshkujve dhe ndonjëherë mund të shkaktojë një ndjesi të pashpresë dhe depresioni. Një numër faktorësh mund të ndikojnë në këtë ndjenjë, përfshirë kulturën dhe normat shoqërore, si dhe perceptimin personal të bukurisë dhe atraktivitetit. Në shoqëritë moderne, flokët janë shpesh shenja e virilitetit dhe atraktivitetit për meshkujt. Kështu, rënia e flokëve mund të ndikojë në perceptimin e tyre si burra dhe të sjellë ndjesinë se ata nuk janë më të atraktivë ose të sigurt për veten, siç ishin më parë. Në raste të rënda të thinjës së flokëve, disa meshkuj mund të ndjehen të detyruar të mbulojnë zonat e thinjura me kapela, që mund të ndikojnë në vetëbesimin e tyre.

Flokë mbjellin vetëm meshkujt, apo edhe femrat?

Po, flokët mund të mbillen edhe te femrat. Rënia e flokëve është një problem shumë i zakonshëm që mund të ndodhë te të dyja gjinitë dhe mund të shkaktohet nga faktorë të ndryshëm, përfshirë trashëgiminë, stresin, moshën, sëmundjet autoimune, deficiencën e vitaminave dhe mineraleve, dhe përdorimin e ilaçeve të caktuara. Në fakt, rënia e flokëve mund të jetë më e ndjeshme te femrat, kryesisht për shkak të ndryshimeve hormonale gjatë shtatzënisë, menopauzës dhe përdorimit të disa ilaçeve. Megjithatë, rënia e flokëve është një problem i zakonshëm edhe te meshkujt dhe mund të ndodhë në çdo moshë. Në raste të thella të thinjës së flokëve, transplantimi i flokëve mund të jetë një zgjidhje e mundshme, për të rikthyer një pamje të trashëgueshme dhe të ndihmojë në rritjen e vetëbesimit. Megjithatë, është e rëndësishme të diskutohet me një mjek për mundësitë dhe opsionet e trajtimit dhe të këshillohet për zgjidhjet më të mira, për të përmirësuar pamjen dhe shëndetin e flokëve.

Sot në 2023 është një ndërhyrje e dhimbshme?

Mbjellja e flokëve përmes procedurave të transplantimit të flokëve mund të shoqërohet me disa dhimbje dhe pakënaqësi të përkohshme, por në përgjithësi nuk konsiderohet si një ndërhyrje e dhimbshme. Procedurat e transplantimit të flokëve kryhen zakonisht me anestezion lokal, që ndihmon në zvogëlimin e dhimbjes dhe ndjenjave të pakëndshme gjatë procedurës. Pjesa më e madhe e pacientëve, nuk raportojnë ndonjë ndjenjë të fortë të dhimbjes gjatë ose pas procedurës. Në disa raste të rralla, pacientët mund të ndjejnë disa dhimbje ose skuqje të lehtë në zonën e skalpit pas procedurës, por këto ndjenja zakonisht largohen brenda disa ditëve. Gjithashtu, pasi procedurat e transplantimit të flokëve janë të bazuara në teknologjinë moderne, shumica e pacientëve kthehen në aktivitetet normale brenda një dite ose dy pas procedurës. Megjithatë, si me çdo ndërhyrje kirurgjikale, ka disa rreziqe dhe efekte anësore të mundshme, kështu që duhet të bisedoni me mjekun tuaj dhe të kuptoni plotësisht të gjitha aspektet e procedurës së transplantimit të flokëve, duke përfshirë mundësitë e dhimbjes dhe efektet anësore të mundshme.

A jepni garanci për suksesin?

Kur bëhet fjalë për transplantin e flokëve, nuk mund të jepet një garanci e sigurt për suksesin e procedurës, pasi suksesi varet nga shumë faktorë, si p.sh. çështjet e trashëgueshmërisë, karakteristikat e lëkurës dhe flokëve të pacientit, dhe kualiteti i teknikave të përdorura nga mjeku. Megjithatë, në shumicën e rasteve, transplantimi i flokëve është një procedurë e sigurt dhe efektive, dhe ofron një shans të mirë për të rikthyer pamjen e flokëve dhe rritur vetëbesimin. Suksesi i procedurës mund të ndryshojë nga pacienti në pacient, por me teknikat e avancuara të transplantimit të flokëve dhe mjekët e specializuar në këtë fushë, shumica e pacientëve kanë rezultate pozitive dhe të kënaqshme. Për të përmirësuar shanset për sukses, është e rëndësishme të konsultoheni me një mjek të specializuar në transplantin e flokëve, të kuptoni plotësisht procedurën dhe të ndiqni rekomandimet e mjekut pas procedurës, për të siguruar një shërim të suksesshëm dhe një pamje të përhershme të flokëve.

Sa orë zgjat ndërhyrja?

Në përgjithësi, një sesion tipik i mbjelljes së flokëve mund të zgjasë nga 4 deri në 8 orë, në varësi të numrit të grefeve dhe zonës së skalpit. Nëse mbjellja e 3500 grefave do të bëhet në një sesion, mund të pritet që kjo të zgjasë rreth 6 deri në 8 orë, por kjo mund të ndryshojë në varësi të kushteve të veçanta të çdo pacienti. Është e rëndësishme të diskutoni me mjekun tuaj për kohën e pritshme të sesionit të mbjelljes së flokëve dhe për çdo pyetje që keni në lidhje me procedurën. Mjeku juaj do t’ju japë udhëzime specifike, për periudhën e pas operacionit dhe kujdesin që duhet të merrni për të siguruar shërimin dhe suksesin e mbjelljes së flokëve.

Me pak fjalë, çfarë ndodh gjatë procesit të mbjelljes?

Procesi i mbjelljes së flokëve është një procedurë kirurgjikale e përdorur për të trajtuar humbjen e flokëve dhe për të rikthyer një pamje të plotë të flokëve, në zonat ku kanë humbur. Procesi fillon me vendosjen e pacientit në një pozicion të rehatshëm. Zona ku do të merren grefat e flokëve është e përgatitur në mënyrë që të bëhet një anëtar i njëjtë, me zona ku do të mbillen grefat e reja. Mjeku pastaj vendos anestezi lokale në zonën e skalpit për të zbutur dhimbjen dhe për të lehtësuar procesin. Mjeku pastaj përdor një vegël të hollë për të hequr grefat e flokëve nga zona e skalpit ku ka mbetur flokësisht. Këto grefa flokësh pastaj vendosen në vende të caktuara, në zonën ku kërkohet mbjellja e flokëve. Pasi një numër i mjaftueshëm i grefave flokësh janë mbjellë, zona e trajtuar mbulohet dhe pacienti mund të lëvizë nga karrigia. Mjeku juaj do t’ju japë udhëzime specifike për kujdesin pas mbjelljes së flokëve dhe për kohën e nevojshme për të parë rezultatet e plota të procedurës. Në përgjithësi, mbjellja e flokëve është një procedurë e sigurt dhe efektive, por si çdo procedurë kirurgjikale, mund të ketë risqe dhe efekte anësore. Ju duhet të diskutoni me mjekun tuaj për të kuptuar rrezikun potencial dhe për të vendosur, nëse kjo procedurë është e përshtatshme për ju.

Sa kokë keni bërë me flokë, a i keni statistikat?

Nuk mund të konfirmoj me siguri se sa pacientë trajton “International Hair Clinics”. Megjithatë, në përgjithësi, klinikat e specializuara në trajtimin e humbjes së flokëve mund të kenë një numër të konsiderueshëm të pacientëve, pasi humbja e flokëve është një problem shumë i zakonshëm për shumë njerëz. Këshilloj që të bëni një konsultë me mjekun tuaj, për të diskutuar opsionet e trajtimit dhe për të vendosur nëse një klinikë e specializuar si “International Hair Clinics” është e përshtatshme për ju.

Cila është mosha që mbjell më shumë flokë?

Mbjellja e flokëve mund të jetë e suksesshme në të gjitha grupmoshat, por në përgjithësi, pacientët e moshës së mesme kanë tendencë të kenë më shumë flokë dhe një cilësi më të mirë të flokëve për mbjellje. Moshat e reja, si adoleshentët dhe të rinjtë e moshës së hershme, mund të kenë një humbje të vogël të flokëve dhe mund të kenë nevojë për mbjellje të vogël. Ndërsa, në moshën e mesme, flokët mund të fillojnë të dobësohen dhe të humbasin dendësinë dhe vëllimin, dhe kjo mund të shkaktojë nevojën për mbjellje më të shumtë.

Bordo
Shtator - No.63

SHKARKO VERSIONIN PDF